Det er hårdt at være en skildpadde på ryggen
–Værktøjskassen for pårørende til alkohol- og stofbrugere

Det kan være traumatisk at stå ved siden af, når et menneske i ens nærmeste cirkel bliver afhængig af alkohol og/eller stoffer. Mange pårørende lever et liv i konstant stress og bliver ofte glemt. Hvem hjælper de pårørende?

Men hvem hjælper de pårørende? Hvordan bliver man som pårørende klædt på til at håndtere stress, kaos, byrder og konflikter? Hvordan sætter man grænser? Hvordan holder man sammen på familien? Hvordan sikrer man ens egen trivsel og mentale sundhed, så man ikke ødelægger sit eget liv i kampen for at hjælpe et andet menneske? Denne bog giver dig den nødvendige værktøjskasse til trivsel og livsglæde som pårørende. Bogen er skrevet af pårørende til pårørende.

Emner i bogen: afhængighed, kommunikation, konflikthåndtering, værdier, grænser, håndtering af egne følelser, stresshåndtering, overbelastning, akut førstehjælp, værdsættelse og anerkendelse, livskvalitet, fællesskab og sunde relationer.

Forfatter: Maj Bjerre & Anja Engmann                                                  
Sprog: dansk


Bog: Hæftet
ISBN: 978-87-970440-9-4
Sider: 216
Udgivelse: 01. september 2021
Vejledende udsalgspris: 249,- kr. inkl. moms

Lydbog
ISBN: 978-87-973095-0-6
Varighed: 4 timer, 4 minutter
Udgivelse: 04. oktober 2021
Vejledende udsalgspris: 199,- kr. inkl. moms


Det siger anmelderne:


Lektørudtalelse, Dansk Bog Center: “En glimrende varm og pragmatisk hjælpende hånd, når man står som stresset og kriseramt pårørende til en person med overforbrug af alkohol og/eller stoffer."

–Cathrine Kenzi Beringer, Kongens Ø
"Vi synes bogen er lige det, man står og mangler, når man er pårørende."

–Kathrine Ludvigsen, KABS
"Det er meget velskrevet og mange vil blive glade for at læse bogen."

–Friafmisbrug.dk
"Anja Engmann har sammen med Maj Bjerre skrevet den vigtige bog, som de selv beskriver som en værktøjskasse for pårørende til alkohol og stofbrugere. Forfatterne er begge pårørende og har samlet den viden og de redskaber, som de ville ønske, at de selv havde haft. Målet med bogen er at give pårørende et liv med bedre livskvalitet for dem selv og deres nærmeste.”

–De Drikker Derhjemme
"Det er imponerende Anja Engmann og Maj Bjerre, at I har omsat alt jeres viden på området til denne fantastiske bog. Tillykke med den lille skildpadde.”

–Rikke Struve, Pårørende-ekspert og founder af Pårørendeklubben
“Du ligger der. På ryggen. Og flagrer med arme og ben. Men der sker ikke noget. For du er en skildpadde, der ligger på skjoldet. Når man er pårørende, er det præcis sådan, man har det - nogle dage. Det har Anja Engmann og Maj Bjerre skrevet en bog om, og den er gennemført og genial. En perfekt håndbog til pårørende. Jeg er vild med opbygningen, den er letlæselig, og så rammer den spot-on. Den er skrevet af og til pårørende til alkohol- og stofbrugere, men jeg synes der er mange rigtig gode redskaber i værktøjskassen, der kan bruges af alle pårørende på tværs af diagnoser. Det redskab, jeg mærker mest, er den med at være taknemmelig. Når vi er taknemmelige, får vi de positive følelser frem. Ofte er det begrænsningerne frem for mulighederne der tynger hverdagen. Bogen der sagtens kan læse - og værktøjerne kan sagtens bruges - af alle os, der er pårørende til andre diagnoser. Fantastisk bog, der får mine varmeste anbefalinger.“

–Gitte Naundrup, udviklingskonsulent og psykolog

”Det er hårdt at være en skildpadde på ryggen – værktøjskassen for pårørende til alkohol og stofbrugere” er en selvhjælpsbog til pårørende. Bogen er skrevet af pårørende til pårørende, og det er præcis bogens styrke. Alene titlen på bogen er en metafor for det,  som mange pårørende vil kunne genkende. Skildpadder på ryggen har en udfordring, og den er svær - men ikke umulig. Bogen tilbyder læseren nye måder at anskue brugerens og ens egen situationen på. Og den giver inspiration til meget konkrete metoder til at passe på sig selv, med det formål at kunne være tilstede i brugerens liv på en holdbar måde. Dermed tilbyder bogen et håb om nye veje at gå – sammen med eller ved siden af alkohol eller stofbrugeren. Det har man brug for, når man ligger på ryggen og gerne vil tilbage på benene igen.”

Det siger læserne: